AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte is zeer te spreken over de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) als zijn aanstaande vicepremier.

Rutte noemde Asscher maandagavond in het tv-programma Pauw&Witteman ''een formidabel talent en formidabel politicus''.

Rutte had aanvankelijk PvdA-leider Diederik Samsom gevraagd toe te treden tot hun gezamenlijke kabinet, maar die wilde in de Tweede Kamer blijven. Samsom vindt dat hij daar beter het profiel van de PvdA kan uitdragen.

Samsom heeft van de zomer Asscher al benaderd voor een overstap naar een eventueel kabinet waar de PvdA aan zou deelnemen.

Gemeente

De gemeenteraadsfractie van de PvdA in Amsterdam heeft maandagavond vergaderd over de te volgen procedure rond de opvolging van Lodewijk Asscher.

De wethouder financiën en onderwijs maakte maandag bekend dat hij de hoofdstad verruilt voor het vicepremierschap en een ministerspost in het kabinet-Rutte II.

''Er zal naar alle waarschijnlijkheid een commissie worden ingesteld, die een profiel opmaakt en een sollicitatieprocedure start'', meldde fractievoorzitter Frank de Wolf voorafgaande aan de vergadering.

Volkskrant-columnist en VARA-programmamaker Pieter Hilhorst wordt genoemd als opvolger van Asscher in het Amsterdamse gemeentebestuur. De Wolf wilde zich daar maandag niet over uitlaten.

Grote eer

Asscher zegt met moeite afscheid te nemen van zijn functie als wethouder in Amsterdam, maar ziet het als een grote eer als minister en vicepremier in het nieuwe kabinet-Rutte een bijdrage te leveren aan een sterker en socialer Nederland.

Asscher benadrukte dat hij niet vertrekt uit de hoofdstad omdat zijn werk in Amsterdam erop zit, maar omdat er volgens hem ook in het land veel werk te doen is. ''Nu is het moment waarop ik wil helpen.''

Toen Diederik Samsom de 'kroonprins van de PvdA' vroeg naar Den Haag te komen, moest de wethouder financiën en onderwijs daar naar eigen zeggen eerst even heel goed over nadenken. ''Het was een moeilijke beslissing. Maar een enorme eer, waar ik zeker niet licht over denk.''

Opvolging

De aanstaande minister van Sociale Zaken wilde maandag niet vooruitlopen op zijn opvolging in Amsterdam. ''Daar gaan de partij en de gemeenteraad over. Ik wil me daar niet mee bemoeien.'' Als wethouder gooide Asscher in Amsterdam onder meer hoge ogen met zijn Project 1012, waarmee de Wallen grondig worden opgeschoond. Hij liet maandag weten er blind op te vertrouwen dat de stad onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan 'minstens zo fanatiek' zal doorgaan met het project na zijn vertrek.

Eerder uitte Asscher een aantal keren felle kritiek op Mark Rutte en diens eerste kabinet. De Amsterdammer benadrukte dat het regeerakkoord dat er nu ligt een totaal ander akkoord is dan waar hij eerder de vloer mee aanveegde. ''Bij het akkoord dat er nu ligt voel ik mij absoluut thuis.''

Alle berichten over de kabinetsformatie in ons nieuwsdossier