UTRECHT - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft maandag namens het kabinet excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. 

Dat deed hij in een bijeenkomst met een aantal vertegenwoordigers van de slachtoffers.

Opstelten bood excuses aan, aan iedere volwassene en ieder kind die dit is overkomen. ''Het is zeer betreurenswaardig wat er is gebeurd. Onder onze verantwoordelijkheid zijn mensen in pleeggezinnen geplaatst om vervolgens misbruikt te worden'', zei hij na afloop van de bijeenkomst in Utrecht.

Eerder al had Jeugdzorg excuses aangeboden bij de presentatie van het eindrapport van de commissie-Samson, maar de slachtoffers vonden dat de politiek dat ook moest doen.

Dankbaar

De aanwezige vertegenwoordigers van de slachtoffers waren erg dankbaar en blij. Carla Meijers van NL Heelt zei geroerd te zijn door de oprechte excuses van het kabinet.

''Vandaag was een hele belangrijke dag voor de slachtoffers. Met deze excuses is een fundament gelegd voor verder herstel'', zei Guido Klabbers van Klokk, de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik.

Een onafhankelijke commissie gaat aan de slag met schadeclaims. Daarbij wordt volgens staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) niet gefocust op hard bewijs maar op aannemelijkheid en wordt zo coulant mogelijk beslist of een schadevergoeding uitgekeerd wordt.

Gevolgen

De commissie-Samson stelde vast dat de sector en overheid in eerste instantie geen notie hadden van de gevolgen van het het misbruik. Later was er een gebrek aan durf en professionaliteit om de zaken aan te pakken.

42 gevallen van misbruik werden overgedragen aan het Openbaar Ministerie. 

Voormalig vicepremier André Rouvoet gaat in opdracht van Jeugdzorg Nederland een nieuwe commissie leiden, om te onderzoeken hoe seksueel misbruik in de jeugdzorg in de toekomst kan worden voorkomen.