AMSTERDAM - Pieter Hilhorst zou Lodewijk Asscher opvolgen als wethouder in Amsterdam. Asscher is beoogd vicepremier voor het komende kabinet.

Dat meldt Het Parool op basis van bronnen.

Hilhorst is momenteel vooral bekend als columnist van de Volkskrant. Ook is hij politicoloog, toneelschrijver en televisiemaker. Hij presenteerde onder andere De Ombudsman van de VARA.

Volgens de krant heeft Hilhorst warme banden met GroenLinks. Zo zou hij nu samenwerken met een oud-senator voor die partij aan een boek en bevriend zijn met Femke Halsema.

Zij wil tegen Het Parool niets zeggen over een eventuele benoeming, maar zou wel blij zijn als dit werkelijkheid blijkt: "Met hem zou de stad zich gelukkig mogen prijzen."

Ontkenning

Asscher is lid van de PvdA. Een woordvoerder van de Amsterdamse afdeling van die partij weet niets over een eventuele benoeming van Hilhorst. Volgens de woordvoerder is "Asscher nog steeds wethouder van Amsterdam" en is de vraag over opvolging niet aan de orde.

De woordvoerder wil niet vooruitlopen op een mogelijk vertrek van Asscher naar Den Haag. Ook weet hij niet waar Het Parool het verhaal op baseert.