AMSTERDAM - Een Zeeuws actiecomité begint een rechtszaak om de ontpoldering van de Hedwigepolder tegen te houden.

De actiegroep, Red onze Polders, noemt het een 'donderslag' dat de VVD en de PvdA tijdens de formatieonderhandelingen hebben afgesproken de polder onder water te zetten.

Het actiecomité spreekt van 'flink kiezersbedrog' van de VVD, die volgens haar altijd tegenstander was van ontpoldering.

''We gaan kijken wat we hier tegen kunnen doen'', zegt woordvoerster Magda de Feijter van het comité. Een mogelijke rechtszaak sluit ze niet uit.

Schrikken

''Dat was schrikken vanochtend. Wij gaan eerst afwachten wat de plannen precies inhouden en dan gaan we aan onze advocaat juridisch advies vragen. Wij gaan niet klakkeloos met ons verzet beginnen'', zegt De Feijter.

Het huidige, demissionaire kabinet besloot in juni om de kwestie rond de Zeeuwse polder over te laten aan het volgende kabinet. Het ontpolderen van het gebied zorgde bij opeenvolgende regeringen al voor hoofdbrekens.

Goed nieuws

De Vlaamse premier Kris Peeters noemde maandag het alsnog onder water zetten van de polder goed nieuws. 

De minister-president wil nog wel duidelijkheid over de precieze afspraak tussen VVD en PvdA en over hoe de ontpoldering verder zal worden uitgevoerd. Peeters had Nederland begin oktober een ultimatum gesteld van 6 weken om de Hedwigepolder te ontpolderen.

De Europese Commissie, die hamert op natuurherstel in het Westerscheldegebied, wilde maandag nog niet reageren. Brussel wacht op een officiële bekendmaking.

Compensatie

Met België is afgesproken dat de polder onder water gezet zou worden als natuurcompensatie voor de verdieping van de vaargeul in de Westerschelde. In Zeeland stuitte dit op fel verzet.

''Het was te verwachten’’, reageert Karla Peijs, commissaris van de koningin van Zeeland op het plan.

''Het vorige kabinet zat natuurlijk in de problemen na het mislukken van het tweede alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).'' Peijs, CDA-partijgenoot van Bleker, wil nog precies weten hoe het nieuwe kabinet een en ander op papier gaat zetten over de ontpoldering, al gelooft ze wel dat het uitgevoerd gaat worden.

Ontpoldering Hedwigepolder: een chronologisch overzicht