DEN HAAG - Het is ''een belangrijk en spannend moment''. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandagochtend op weg naar het fractieoverleg, waar wordt gesproken over het conceptregeerakkoord.

''Ik ben trots op het bereikte resultaat', zei Samsom, die aangaf de plannen te zullen gaan verdedigen.

Of hij van de fractie nog wat moet aanpassen, kon hij nog niet inschatten. ''We zullen kijken wat eruit komt'', zei hij.

Rutte

Samsom vertelde dat hij zondag nog contact heeft gehad met VVD-fractieleider en premier Mark Rutte. ''Toen hebben we gezegd; dit moeten we maar doen.'' Dat was naar aanleiding van de doorrekening van de plannen door het Centraal Planbureau.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei bij aankomst dat het belangrijk is dat in de fractie een discussie wordt gevoerd. Of die pittig zal zijn, kon Spekman niet zeggen.

PvdA-congres

Hij stelde dat er hoogstwaarschijnlijk zaterdag een PvdA-congres zal zijn, waar de leden ''ja of nee'' kunnen zeggen tegen het akkoord. ''Maar eerst is de fractie aan zet.''

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wilde bij aankomst ook niet vooruitlopen op de uitkomst van het fractieoverleg. ''Je weet het nooit'', zei hij. Timmermans is de beoogd minister van Buitenlandse Zaken, maar het was volgens hem nog te vroeg om hem excellentie te noemen.

Lees alles over de formatie