AMSTERDAM - Ruim 10.500 jongeren van 17 jaar hebben hun rijbewijs gehaald sinds die mogelijkheid een jaar geleden werd ingevoerd. 

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) zegt maandag tevreden te zijn met het experiment.

Het is niet duidelijk of daadwerkelijk van een succes kan worden gesproken. Bij de start van het experiment, vorig jaar november, claimde het ministerie succes omdat toen al meer dan 5500 jongeren hun interesse hadden getoond.

Een maand later klaagden rijscholen dat de verwachte toeloop uitbleef, waarschijnlijk omdat de jongeren de rijlessen niet kunnen betalen.

Jongeren

Jongeren onder de 18 slagen gemiddeld sneller voor hun theorie- en praktijkexamen. Zo haalde 51 procent van de deelnemers onder de 18 het theorie-examen in een keer.

Bij de 18-plussers is dat een kleine 45 procent. Bij het praktijkexamen slaagt ruim 56 procent van de 18-minners in een keer. Bij de 18-plussers is dat de helft.

Jongeren van 17 kunnen sinds november rijexamen doen onder de noemer 2toDrive. Als ze slagen mogen ze de weg op, maar zolang ze geen 18 zijn alleen met een oudere en ervaren automobilist naast hen.

Veiligheid

Met het experiment wil de minister de verkeersveiligheid vergroten. In Duitsland zou het rijden onder begeleiding van een coach ervoor hebben gezorgd dat jongeren dertig procent minder ongevallen en twintig procent minder overtredingen veroorzaken. Ook zouden ze minder vaak onder invloed van alcohol of drugs rijden.

In Nederland zouden zo jaarlijks zestien levens gespaard kunnen worden. Het experiment loopt maximaal zes jaar. Als de resultaten in 2015 positief zijn, kan het definitief worden ingevoerd.