AMSTERDAM - De burger is niet gebaat bij de grote dadendrang in het regeerakkoord van VVD en PvdA. 

De Rijksdienst kan de vele voorgaande wetswijzigingen al nauwelijks aan en de doelen van nieuw beleid worden zelden gehaald, waarschuwt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer maandag in Trouw.

In Den Haag is volgens Brenninkmeijer veel te weinig oog voor de uitvoering en gevolgen van de nieuwe wetten.

Uitvoeringsdiensten zoals belastingdienst, UWV en gemeenten geven volgens hem wel eens aan dat de nieuwe regelgeving doorvoeren in dit tempo niet mogelijk is. "Maar daar hebben de ministers geen boodschap aan."

Beloften

De partijen hebben verkiezingsbeloften gemaakt en komen daarom met nieuwe wetgeving, maar met gedegen wetgeving zijn burgers volgens Brenninkmeijer meer gediend. Nu zouden ze nauwelijks weten waar ze aan toe zijn omdat er steeds nieuw beleid wordt ingevoerd.

"Hoe kun je als arbeidsgehandicapte in het hier en nu je thuiszorg organiseren, wanneer pas twee jaar later vast komt te staan welk budget je daarvoor hebt?", vraagt Brenninkmeijer zich af.

Studenten

Ook voor studenten is de onzekerheid groot omdat de studiefinanciering van jaar tot jaar verandert. Verder is er de laatste jaren veel onduidelijkheid geweest over de AOW-gerechtigde leeftijd.

"Als ministers denken dat het doel van de wet niet gehaald wordt, stellen ze het beleid vaak zo weer bij en ontstaat een nog grotere chaos. Ja, het is echt heel erg."

Alles over de formatie in ons dossier