AMSTERDAM - Onder het nieuwe kabinet van VVD-leider Mark Rutte wordt geen kilometerheffing ingevoerd.

Dat staat in het concept-regeerakkoord van VVD en PvdA, meldt de NOS maandag.

De PvdA wilde een heffing per gereden kilometer voor personen- en vrachtverkeer invoeren om zo files tegen te gaan.

Volgens de ingewijden die de NOS heeft gesproken is het tot 2020 niet nodig zo'n heffing in te voeren. Door investeringen in asfalt en de lage economische groei zou de filedruk al beperkt blijven.

Laatste fase

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA worden maandagochtend geïnformeerd over het concept-regeerakkoord. De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt. De formatie zou zich in de laatste fase bevinden.

Begin deze maand werd een andere maatregel die automobilisten zou treffen geschrapt; de forenzentaks. Die zou per 1 januari worden ingevoerd.

De maatregel uit het Kunduz-akkoord hield in dat werknemers belasting moesten gaan betalen over de vergoeding voor de kosten voor woon-werkverkeer.

Onbegrijpelijk

De actiegroep Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat de kilometerheffing niet in het conceptakkoord van de PvdA en VVD zou staan. ''De omgekeerde wereld'', vindt campagneleider Ivo Stumpe.

''Met een kilometerheffing voorkom je juist dat er steeds maar meer asfalt aangelegd moet worden en beperk je vervuiling door verkeer. Na het overeind houden van de reiskostenaftrek besluiten de aanstaande coalitiepartners blijkbaar door te gaan op de weg van asfalteren'', zegt Stumpe.

De organisatie vindt het ''een gemiste kans'' om de Nederlandse mobiliteitsproblemen op een milieuvriendelijke manier aan te pakken. ''Opnieuw gebeurt er niets om het autoverkeer terug te dringen. Files zijn een probleem van te veel auto's en niet van te weinig asfalt.''