DEN HAAG - De onderhandelingen over het conceptregeerakkoord zijn afgerond.

Het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie heeft dat zondag laten weten.

Maandagochtend gaat het stuk naar de fracties van VVD en PvdA. Daarna zullen de onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) verslag uitbrengen aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

Als de fracties akkoord gaan met de maatregelen kan het nieuwe kabinet snel worden beëdigd. Zondag werd duidelijk dat de nieuwe ministersploeg vrijwel rond lijkt. Zo lijkt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis de nieuwe minister van Defensie te worden, de eerste vrouw op deze post.

De VVD'ers Henk Kamp en Stef Blok gaan naar respectievelijk Economische Zaken en Wonen en Rijksdienst. De rest van de namen kwam al eerder in de publiciteit.

Hypotheekrenteaftrek

Veel maatregelen die Rutte en Samsom overeen kwamen lekten vorige week al uit. Zo willen VVD en PvdA de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlagen, worden de zorgpremies inkomensafhankelijk, verdwijnt de zorgtoeslag en wordt er voor 1 miljard euro gekort op Ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de NOS zijn de partijen ook van plan de Zeeuwse Hedwigepolder onder water zetten, zoals eerder beloofd aan Vlaanderen. Daarmee zou een einde komen aan een langslepende kwestie.

Alles over de formatie