APELDOORN - De Partij voor de Dieren wil ''niets liever dan overbodig worden, maar we zullen niet rusten en niet berusten voor het zover is’’.

Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft dat zondag gezegd bij de viering van het tienjarig bestaan van de partij.

Thieme noemde het ''een schande dat er een partij voor de dieren nodig is, maar een feest dat zoveel Nederlanders, steeds meer, niet meer accepteren wat dieren in Nederland en de rest van de wereld wordt aangedaan’’.

Het beschermen van de zwaksten tegen het recht van de sterksten is een taak die meer dan tien jaar vergt, zei ze.

Probleem

De Partij voor de Dieren is volgens haar de eerste partij ''die aangeeft dat economische groei niet de oplossing is, maar het probleem’’. Thieme verwacht ''over niet al te lange tijd’’ nieuwe verkiezingen en ''dan zal onze grote doorbraak een feit worden’’. De partij heeft op dit moment twee zetels in de Tweede Kamer.

Thieme ging in haar speech uitgebreid in op het ontstaan van de partij. Het succes was voor een belangrijk deel te danken aan de steun van bekende Nederlanders.

Zo traden onder anderen Maarten ’t Hart, Mensje van Keulen, Rudy Kousbroek en Georgina Verbaan, Ivo de Wijs en Kees van Kooten op als lijstduwer. Ook Harry Mulisch stond achter de partij.