ROTTERDAM - Het verlies van het CDA bij de laatste verkiezingen was vooral het gevolg van onduidelijkheid waar de partij voor staat en onenigheid binnen de gelederen. 

Dat concludeert de commissie-Rombouts die haar bevindingen zaterdag presenteerde op het najaarscongres van de christendemocraten in Rotterdam.

De zevenkoppige evaluatiecommisie onder leiding van burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch ziet ook in de onbekendheid van lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma en de andere kandidaten een oorzaak van de terugval van 21 naar 13 zetels.

Maar de verklaring van de nederlaag kan hierin ''niet primair gezocht'' worden.

Geen bijltjesdag

Er hoeven geen koppen te rollen. De leden willen ''geen bijltjesdag'', aldus Rombouts. Het rapport roept de leden dan ook op om zich achter partijleider Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom te scharen. Niet dat er geen kritiek is op Buma.

Het laten vallen van de langstudeerboete zoals Buma aan het begin van de campagne deed ''tastte het beeld van betrouwbaarheid van onze standpunten aan''.

Standpunten

Die standpunten waren niet helder. Het is ''gaandeweg onduidelijk geworden waar het CDA voor staat'', aldus de commissie. ''We herkenden de gemeenschappelijke waarden niet meer'', maar een koerswijziging is niet nodig. Wel moet de nieuwe middenkoers die is ingezet onder Peetoom nu echt vorm krijgen.

Het feit dat niemand wist waar de partij voor moest staan, resulteerde in onenigheid. Er was ruzie over de keuze om in 2010 een regering te gaan vormen die gesteund werd door de PVV.

Dat leidde tot grote verdeeldheid in het CDA en een derde stemde tegen de samenwerking met Geert Wilders. Ook Mauro (de jongen uit Limburg die terugmoest naar Angola) en de Hedwigepolder zorgden voor tweespalt. ''Door deze verdeeldheid waren we niet geloofwaardig'', oordeelt de commissie.

Herstel

Werken aan het herstel van de eenheid gaat lang duren. Dat is een kwestie van ''eerder jaren dan maanden''. Want de partij is volgens de commissie nog te veel met zichzelf bezig. Het contact met de basis is verloren, vooral in de steden.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer moet het voortouw nemen bij het herstellen van deze band. Die Kamerleden mogen trouwens een ''eigentijds en onderscheidend geluid'' laten horen.

Goede analyse

CDA-fractieleider Sybrand Van Haersma Buma laat in een reactie weten het eens te zijn met de analyse van het rapport-Rombouts. De commissie-Rombouts heeft ''raak geschoten'' met haar analyse, zei Buma. ''Wij gaan aan de slag met de opdracht'', voegde hij eraan toe.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom sprak ook van ''een goede analyse''.