DEN HAAG - Bijna 1000 personen die keer op keer in de fout gaan in het verkeer, worden vanaf nu harder aangepakt door justitie.

Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer gemeld dat deze verkeershufters een brief krijgen van de politie, waarin staat dat ze in beeld zijn en het risico lopen hun rijbewijs kwijt te raken.

Volgens Justitie is een automobilist een veelpleger als deze meer dan 10 boetes op zijn naam heeft staan voor ernstige overtredingen als rechts inhalen, door rood rijden en bumperkleven.

Van de bijna 1000 kentekenhouders die in 2011 meer dan 10 beschikkingen op hun naam hadden staan, waren er 873 die tussen de 10 en 20 bekeuringen ontvingen voor een zwaardere verkeersovertreding.

Er zijn 51 personen met 20 tot 30 overtredingen, 10 personen met 30 tot 40 van dit soort overtredingen op hun naam en bij 9 zijn er meer dan 40 geregistreerd, aldus Opstelten. Het Centraal Justitieel Incassobureau bracht de top 1000 in kaart.

Rijverbod

''De cijfers laten zien dat er een groep weggebruikers is die zich weinig gelegen laat liggen aan de verkeersregels. Deze groep wil ik stevig aanpakken", aldus Opstelten.

Een gewone boete vindt de minister niet meer genoeg voor deze hardleerse automobilisten. In het vervolg zal de officier van justitie bepalen hoe een overtreding wordt bestraft en kan er ook een rijverbod worden opgelegd.

Verder wordt in elke regio een top 10 gemaakt worden van stelselmatige verkeersovertreders. In deze lijsten zullen alle overtredingen worden meegeteld in plaats van alleen de zwaardere.

Enige manier

Afpakken van het rijbewijs is de enige manier om veelplegers in het verkeer aan te pakken. Dat heeft een woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland (VVN) zaterdag gezegd.

''Dit is een groep mensen die zich nergens wat van aantrekt. Een cursus helpt niet bij hen. Het rijbewijs afpakken of daarmee dreigen is de enige manier.''

Juiste richting

De ANWB spreekt van een 'stap in de juiste richting' wat betreft de hardere aanpak van veelplegers in het verkeer. Toch denkt de ANWB dat er nog scherper op deze veelplegers gelet kan worden.

"Opstelten heeft het nu over veelplegers als mensen meer dan tien zware overtredingen op hun naam hebben staan. Maar je zou er ook aan kunnen denken om iemand na vijf overtredingen al een brief te sturen met een waarschuwing", aldus een ANWB-woordvoerder.

"Bovendien zou onderzocht kunnen worden of mensen die zich slecht gedragen in het verkeer zich elders in de maatschappij ook als een hufter gedragen. Asociaal gedrag beperkt zich niet alleen tot het verkeer."