DEN HAAG - VVD en PvdA gaan voorlopig door met deelname aan het JSF-programma. Nederland blijft ook meedoen met de testfase van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. 

In 2015 willen de partijen een knoop doorhakken over de opvolging van het huidige gevechtsvliegtuig van de luchtmacht, de F-16. Dat stellen bronnen rond de kabinetsformatie vrijdag.

De PvdA wilde voor de zomer nog helemaal uit het JSF-programma stappen, maar herhaalde dat standpunt deze week niet toen de Algemene Rekenkamer met een rapport kwam over de kosten van het uitstappen uit het project. Daaruit bleek dat stoppen met de JSF fors geld kost en vooral nadelen kent.

Doorgaan kost ook geld, wat ertoe zal leiden dat Defensie zijn ambities aan het budget moet aanpassen. Demissionair minister Hans Hillen kondigde deze week meteen aan dat hij nu rekent met 56 JSF-toestellen, maar volgens de Rekenkamer is dat nog altijd te veel voor het budget.

Onverstandig

SP-kamerlid Jasper van Dijk noemt doorgaan met de JSF tegenover NU.nl 'onverstandig'. "Het project wordt al tien jaar lang gekenmerkt door vertragingen en kostenstijgingen. Het is een molensteen om de nek van de Nederlandse belastingbetaler", aldus Van Dijk.

Hij herinnert de VVD en PvdA er verder aan dat de Tweede Kamer voor de zomer een motie van PvdA en SP heeft aangenomen om te stoppen met de JSF. "Het zou PvdA en VVD sieren als ze dat besluit zouden respecteren."

De PVV en GroenLinks steunden destijds deze motie, in de huidige samenstelling van de Tweede Kamer behalen deze vier partijen geen meerderheid.  

Zorg

Verder werd vrijdag ook duidelijk dat VVD en PvdA besloten hebben om behalve de premies in de zorg ook het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Dat was een wens van de PvdA.

Verder blijft de overdrachtsbelasting op 2 procent en wordt het ontslagrecht versoepeld, wat een wens is van de VVD. Voor het bedrijfsleven zullen de lasten de komende tijd gaan stijgen onder een kabinet van VVD en PvdA. Op welke manier is nog niet bekend.

Alle berichten over de kabinetsformatie in ons nieuwsdossier