AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie experimenteert met nieuwe systemen om IED's, beter bekend als bermbommen, op te sporen. 

In samenwerking met TNO zijn deze week diverse tests uitgevoerd. Behalve het ministerie en TNO waren ook diverse NAVO-partners aanwezig bij de experimenten.

De experimenten werden uitgevoerd op oefenterrein de Vlassakkers in Amersfoort. Met behulp van nieuwe technologieën wordt een route gescand met camera's of lasers. Op die manier moeten veranderingen in de omgeving worden waargenomen, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een bermbom.

Kolonel Bernard Wulfse noemt de nieuwe technologieën veelbelovend. "Het oponthoud dat vaak gepaard gaat met IED-dreigingen en het gevaar dat defensiepersoneel loopt bij het zoeken kan in de toekomst verminderd worden door deze systemen."

Principes

De camera- en lasersystemen werken volgens verschillende principes. Met de lasersystemen, die in Canada en Zweden zijn ontwikkeld, kunnen op afstand voorwerpen worden waargenomen die niet in de omgeving passen.

De camera's kunnen veranderingen in structuren waarnemen, zoals in het oppervlak van een onverharde weg. Het lasersysteem kan een bermbom die onder zand ligt begraven niet zien, maar het camerasysteem kan dit wel. Defensie ziet dan ook een combinatie van de twee systemen als de beste oplossing.