DEN HAAG - VVD en PvdA willen de zorgtoeslag volledig afschaffen in 2014. De toeslag wordt overbodig op het moment dat de ziektekostenpremies inkomensafhankelijk worden.

Dat stellen bronnen rond de kabinetsformatie.

Afschaffen van de zorgtoeslag levert 4,5 miljard euro op. Dat bedrag wordt volledig teruggegeven aan de burger via een verlaging van de derde schijf in de inkomensbelasting van 42 naar 38 procent, eveneens per 2014.

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die in 2006 met het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd als tegemoetkoming in de zorgkosten. Ongeveer 5 miljoen Nederlanders ontvangen een toeslag die afhankelijk is van het eigen inkomen.

Niet goedkoper

''Het lijkt nu dat mensen opgelucht adem kunnen halen omdat het te betalen bedrag goedkoper wordt, maar feitelijk is dat niet zo", zegt Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer.nl. ''Eerder kreeg je immers geld teruggestort.''

Volgens Ruys is de afschaffing van de zorgtoeslag een doodsteek voor de concurrentie tussen zorgverzekeraars. ''Dat was aanvankelijk ook waar PvdA op doelde, maar gevolg is dat verzekeraars niet meer hun best gaan doen om goede zorg in te kopen met gevolg dat ze nog duurder worden.''

Minder transparant

De zorg wordt minder transparant als de zorgtoeslag verdwijnt en de premies inkomensafhankelijk worden. Zo reageerde Marcel Canoy, hoogleraar zorgeconomie en hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys, vrijdag op de plannen van de VVD en PvdA.

''Het huidige systeem laat duidelijk aan burgers zien wat de zorg nu kost. Als de toeslag verdwijnt, maakt dat de zorg minder transparant. Er is dan immers niet meer één prijs, maar een hele waaier van verschillende prijzen voor verschillende mensen."

Onderhandelingen

De onderhandelingsdelegaties van VVD en PvdA onder leiding van Mark Rutte en Diederik Samsom zijn vrijdag in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer weer begonnen aan hun gesprekken over een kabinetsformatie.

Inhoudelijk lekt daar steeds meer over uit, maar Rutte en Samsom wilden vrijdag nog steeds niets zeggen en verwezen naar de eerder afgesproken radiostilte.

Ook op vragen over ministerskandidaten gingen ze niet in. Alle financiële afspraken in het regeerakkoord liggen inmiddels bij het Centraal Planbureau (CPB) voor een doorrekening. De verwachting is dat het nieuwe kabinet over 2 weken bij koningin Beatrix op het bordes kan staan.

Alle berichten over de formatie in ons dossier