AMSTERDAM - Lodewijk Asscher is de beoogde vicepremier van de PvdA in het nieuw te vormen kabinet met de VVD.

Dat bevestigen bronnen aan NU.nl.

In het nieuwe kabinet zal hij hoogstwaarschijnlijk de post gaan vervullen van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Naast Mark Rutte als premier en Asscher als vicepremier liggen de meeste andere ministersposten ook al vast.

Zo wordt Jeroen Dijsselbloem (PvdA) minister van Financiën, VVD'ers Ivo Opstelten, Edith Schippers en Melanie Schultz blijven respectievelijk op Justitie, Volksgezondheid en Infrastructuur, Jet Bussemaker (PvdA) wordt minister van Onderwijs.

Plasterk

PvdA'ers Ronald Plasterk en Frans Timmermans krijgen respectievelijk de posten Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

Oud-PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zal de nieuwe post van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaan vervullen.

Verder zullen ook VVD'ers Henk Kamp en Stef Blok toetreden tot het kabinet. Onduidelijk is nog op welke posten, Economische Zaken en Defensie liggen nog open. De nieuwe ministerspost Wonen en Rijksdienst is ook nog niet ingevuld.

Aangenomen wordt dat Kamp geen minister wordt op Defensie, daar was hij tussen 2002 en 2007 al minister onder premier Balkenende.

Asscher

De 38-jarige Asscher geldt als een politieke belofte en is momenteel wethouder van financiën, onderwijs en jeugd in de hoofdstad.

In een interview met NU.nl begin september sloot Asscher een overstap naar Den Haag niet uit als de PvdA zou gaan regeren. Toen gaf hij wel aan dat hij 'het liefst' zijn werk in Amsterdam zou blijven doen en niet de ambitie had om minister of staatssecretaris te worden.

"Ik wil het liefste mijn werk hier doen. Het is niet iets wat ik ambieer. Maar op 'wat als-vragen' moet je verder niet ingaan, heb ik geleerd van Job Cohen."

De onderhandelaars van VVD en PvdA bereikten donderdag een overeenstemming over financiële afspraken in het regeerakkoord. Alle afspraken hierover zijn naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd voor een doorrekening.

Alle berichten over de formatie in ons dossier