AMSTERDAM - De hypotheekrenteaftrek wordt door een kabinet van VVD en PvdA ook voor huidige huizenbezitters en alle vormen van hypotheken beperkt.

De renteaftrek wordt vanaf 2014 met jaarlijks een half procent verlaagd.

Het geld dat dat de schatkist oplevert (770 miljoen euro per jaar), gaat terug naar de burger via een verlaging van de inkomensbelasting, bevestigen bronnen rond de kabinetsformatie.

De helft van de opbrengst gaat naar een verlaging van het hoogste belastingtarief van 52 naar 49 procent. De derde schijf van 42 procent gaat naar 38 procent en wordt bovendien verlengd.

Bronnen bevestigen ook dat er 1 miljard euro van het budget voor Ontwikkelingssamenwerking afgaat. Dat ligt nu op ruim 4 miljard.

Bewindslieden

Verder hebben de onderhandelaars van VVD en PvdA afgesproken dat het aantal bewindslieden gelijk blijft aan de 20 in het huidige kabinet. Wel komt er één minister bij, waardoor er een staatssecretaris verdwijnt.

De VVD krijgt 7 ministeries: VVD-leider Mark Rutte blijft premier, Ivo Opstelten blijft op Veiligheid en Justitie en Edith Schippers blijft op Volksgezondheid.

Henk Kamp, Stef Blok, Melanie Schultz van Haegen en een nog onbekende vierde VVD'er zijn in de race voor de posten Economische Zaken, Defensie, Infrastructuur en een nieuw ministerschap dat verantwoordelijk wordt voor de woningmarkt en de verkleining van de overheid.

Asscher

De PvdA levert ministers voor Financiën (waarschijnlijk Jeroen Dijsselbloem), Buitenlandse Zaken (Frans Timmermans), Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken, Onderwijs en de nieuwe post die verantwoordelijk wordt voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Belangrijke kandidaten voor PvdA-ministerschappen zijn de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs of Sociale Zaken), Kamerlid en oud-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (mogelijk Sociale Zaken).

Oud-partijvoorzitter Lilianne Ploumen is in de race voor de post Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt zich terughoudend op over de uitgelekte plannen rond de hypotheekrenteaftrek.

''Als het alleen om een lastenverzwaring gaat, bevordert dat natuurlijk niet de doorstroming op de woningmarkt. Huiseigenaren moeten het wel kunnen ophoesten'', liet Roeland Kimman van de NVM vrijdag in een eerste reactie weten.

Hij herhaalde het standpunt van de NVM dat er een integrale oplossing moet komen voor de woningmarkt. ''Dus hoe ziet de rest van de aanpak eruit? Blijft de overdrachtsbelasting gehandhaafd? Wat gebeurt er met het huurwaardeforfait? Een consument die onzeker is investeert niet'', aldus Kimman. 

Financiën

Donderdag werd duidelijk dat VVD en PvdA het eens zijn over de financiële hoofdlijnen van een nieuw regeerakkoord.

Het Centraal Planbureau rekent de effecten daarvan de komende dagen uit. Vrijdagmiddag zetten de onderhandelaars hun gesprekken voort.

Alles over de formatie in ons dossier