ROERMOND - Burgemeester Henk van Beers van Roermond praat vrijdag met de Limburgse gouverneur Theo Bovens over het mogelijke opheffen van de geheimhoudingsplicht voor de leden van de vertrouwenscommissie burgemeestersvoordracht.

Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de fractie van GroenLinks in de raad. Dat bleek donderdagavond in de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Marianne Smitsmans heeft tijdens een verhoor van de rijksrecherche over de zaak van de onlangs afgetreden wethouder Jos van Rey afgeluisterde tapes gehoord die haar schokten.

Zij wil daarover vrijelijk kunnen praten in de raad, maar mag dat niet wegens de geheimhoudingsplicht. De VVD fractie verzet zich tegen het opheffen van de geheimhouding.

Verband

De zes leden van de commissie en burgemeester Van Beers zijn door de recherche gehoord in verband met het justitie-onderzoek naar het lekken van informatie uit de commissie door voormalig VVD-wethouder Van Rey.

Daarbij zouden mogelijk meer mensen betrokken zijn dan nu bekend is. Volgens Smitsmans weten daardoor zes van de 31 raadsleden zaken die anderen ook moeten weten. Van Beers zei niet te verwachten dat de geheimhouding wordt opgeheven.

In een reactie laat de gouverneur via zijn woordvoerder weten dat hij niet denkt dat de geheimhouding van de commissie af kan. Maar hij zal zorgvuldig kijken naar het verzoek waarmee Van Beers vrijdag bij hem langs komt.

Informateur

Het CDA in de gemeenteraad van Roermond gaat nog dit weekend op zoek naar een informateur. Die moet gaan zoeken naar een gemeenschappelijk draagvlak voor een nieuwe coalitie, nu de VVD dinsdag is opgestapt. Fractievoorzitter Angely Waajen van het CDA vroeg de raad donderdagavond om medewerking voor dit initiatief, dat mede gedragen wordt door coalitiegenoot PvdA.

Sinds het opstappen van de VVD is de coalitie haar meerderheid kwijt. Waajen gaat op zoek naar een onafhankelijk gezaghebbend deskundige die partijen weet te verenigen. Overigens liet de VVD donderdag weten de twee wethouders van CDA en PvdA te zullen steunen.

Die namen donderdag de taken over van de drie vertrokken VVD-wethouders, onder wie de van corruptie verdachte Jos van Rey.