DEN HAAG - Terwijl de leiders van VVD en PvdA nog zitten te onderhandelen over een nieuw kabinet, zijn de jongerenorganisaties van de twee partijen er al uit.

Ze presenteren donderdag een 'schaduwcoalitieakkoord'.

De voorzitters van de JOVD (jonge liberalen) en de Jonge Socialisten (JS) willen hun akkoord donderdagmiddag op het Binnenhof nog aanbieden aan VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom.

''Onze plannen bevatten punten die voor beide organisaties zowel pijn als voordeel opleveren. Het was ons doel om Nederland klaar te maken voor de toekomst en taboes te doorbreken. Hierin zijn wij geslaagd'', aldus Nick Derks van de JOVD en Toon Geenen van de JS.

Hypotheekrenteaftrek

In hun akkoord hebben de jongeren onder meer afgesproken de hypotheekrenteaftrek te beperken tot een maximumbedrag van 250.000 euro, de overdrachtsbelasting af te schaffen, de nullijn voor leraren te schrappen en een sociaal leenstelsel voor studenten in te voeren.

Ook willen ze medisch specialisten in loondienst brengen, het eigen risico in de zorg inkomensafhankelijk maken en de zorgtoeslag afschaffen.

De voorzitters van de jongerenafdelingen wilden hun akkoord donderdag overhandigen aan Rutte en Samsom, maar die waren druk met hun eigen onderhandelingen. Een medewerker heeft daarom het akkoord namens de partijleiders in ontvangst genomen.

Alle berichten over de verkiezingen in ons nieuwsdossier