DEN HAAG - ''De polder is terug.'' Dat stelde Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, donderdagochtend na formatieoverleg aan het Binnenhof in Den Haag.

Wientjes ging verder niet in op de inhoud van de gesprekken.

In het poldermodel overlegt de politiek met werkgevers en werknemers voordat er een beslissing wordt genomen. De afgelopen jaren was dat model op de achtergrond geraakt, mede na onenigheid binnen de FNV.

Sociale agenda

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts zei samen met de werkgevers en de nieuwe regering weer vorm te willen geven aan de overlegeconomie. ''Ik heb gepleit voor de sociale agenda.''

Beide mannen waren als voorzitters van de Stichting van de Arbeid bij de informateurs en VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom. De Stichting van de Arbeid is het overlegorgaan van werkgevers en werknemers in Nederland. Wientjes en Heerts kregen de kans hun wensen voor te leggen. 

Wensen

Rutte zei eerder dat het de bedoeling was de wensen van de werkgevers en werknemers te horen om daarna te bezien wat er met de wensen gedaan kan worden. 

Jaap Smit, voorzitter van de vakbond CNV, was niet bij het overleg aanwezig maar werd vertegenwoordigd. Hij stelt in een reactie dat volgens het CNV de arbeidsmarkt en de huizenmarkt verder moeten worden hervormd.

"Bij een hervorming van de arbeidsmarkt moet je niet over één nacht ijs gaan, net als bij hervormingen op de huizenmarkt is zorgvuldigheid en tijd essentieel", zo stelt Smit.

Ook pleit hij voor een duurzame arbeidsmarkt. "Het is van belang dat wanneer mensen onverhoopt hun baan verliezen ze zo snel mogelijk kunnen terugkeren op de arbeidsmarkt."

Eindfase

De formatie is na het overleg in de eindfase gekomen. Later in de ochtend komen vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen ook met de onderhandelaars en formateurs praten. Daarna zijn er tot in de avond nog onderhandelingen tussen VVD en PvdA.

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier