GRONINGEN - De stad Groningen krijgt een nieuw college dat bestaat uit PvdA, SP, D66, CDA en VVD.  

Onder de informateurs Johan Remkes (commissaris van de Koningin in Noord-Holland) en Jacques Tichelaar (van Drenthe) hebben de onderhandelaars van de partijen woensdag een akkoord bereikt. GroenLinks, al jaren in het college van B en W, keert niet terug.

Groningen was enkele weken geleden in een diepe politieke en bestuurlijke crisis beland als gevolg van de Regiotram, een kostbaar project om de stad bereikbaar te houden. Twee wethouders, van D66 en SP, weigerden dat langer te steunen, waarna die van PvdA en GroenLinks opstapten.

Verziekt

Na de val van het college bleek dat de verhoudingen binnen de gemeenteraad, maar ook binnen het bestuurlijk apparaat, totaal verziekt waren. Burgemeester Peter Rehwinkel zei woensdag dat er veel mis was in de Groningse politiek. ''De verhoudingen waren zo slecht dat raadsleden elkaar voorbijliepen zonder iets te zeggen.''

Gebeten hond waren vooral de opgestapte wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij, beiden van de PvdA, die volgens veel partijen ''machtspolitiek'' bedreven.

Twee weken geleden werden zij door hun eigen achterban naar huis gestuurd, waardoor de sociaaldemocraten toch konden aanschuiven aan de onderhandelingstafel voor een nieuw college.