AMSTERDAM - De bewoners van het tentenkamp in Amsterdam-West moeten vroeg of laat vertrekken. 

Dat schrijft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De protestactie van de vluchtelingen kan volgens Leers geen aanleiding zijn om hun alsnog een verblijfsvergunning te verlenen.

"Dat de uitkomst van de individuele asielaanvraag botst met hoop en verwachtingen van deze vreemdelingen begrijp ik, maar kan geen reden zijn om de uitgangspunten van het asielbeleid aan de kant te schuiven'', schrijft Leers.

Hulp

De actievoerders zijn volgens Leers zelf verantwoordelijk voor hun vertrek, maar kunnen wel hulp krijgen bij terugkeer. Als ze meewerken, is ook opvang beschikbaar. Tot nu toe is hier nog geen gebruik van gemaakt. De minister blijft de situatie nauwlettend volgen en onderhoudt contact met de gemeente Amsterdam, meldt hij in de brief.

In het tentenkamp aan de Notweg in Osdorp verblijven sinds eind september ruim zestig uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de vluchtelingen is de situatie in hun thuisland te onveilig om terug te keren. Burgermeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) besloot eerder deze maand dat het tentenkamp in Amsterdam mag blijven, op voorwaarde dat het niet in omvang toeneemt.