BRUSSEL - José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in een brief naar de voormalige Europees commissaris John Dalli met duidelijke bewoordingen bevestigd dat hij niet langer commissaris is. 

Een officiële ontslagbrief is volgens Barroso ook helemaal niet nodig.

In zijn brief waarschuwt Barroso dat de Dalli als een voormalig commissaris zich integer hoort te gedragen. Barroso bestempelde de klachten en beschuldigingen van Dalli, die hij de afgelopen dagen in verschillende media beklaagde over zijn ontslag, als 'onbegrijpelijk'. 

"U heeft in uw functie van commissaris verschillende mogelijkheden gehad om tijdig te reageren op de zaak", aldus Barroso. 

Fraude

Dalli moest vorige week opstappen in verband met een fraudezaak. In mei van dit jaar diende tabaksproducent Swedish Match een klacht in bij het Europese antifraudebureau OLAF over Dalli.

Uit het onderzoek van OLAF bleek dat de commissaris er op de hoogte van was dat een Maltese lobbyist de tabaksfabrikant tegen betaling invloed op toekomstige Europese wetgeving rondom tabaksproducten had beloofd.  Hierbij zou het vooral gaan om beleidsinvloed op mogelijke versoepeling van het Europese exportverbod op de tabaksvorm snus.

Ongenoegen

Dalli uitte in de media ook zijn ongenoegen over zijn ontslagprocedure. Volgens Dalli was het Barroso die om zijn ontslag had gevraagd en Dalli wilde dat dit dan ook zo formeel op schrift zou worden gesteld.

Hij schreef Barroso een brief waarin hij aangaf dat hij een ontslagbrief zou gaan schrijven als Barroso er om zou vragen. Volgens Barroso is een officiele brief echter niet nodig voor zijn ontslag. Ook schrijft Barroso aan Dalli dat hij niet in staat is "om de verklaringen in uw brief te accepteren."

Dalli geeft woensdagmiddag een persconferentie over de zaak.