DEN HAAG - Er moet een andere aanpak komen van uitgeprocedeerde asielzoekers die tussen wal en schip vallen.

Hiervoor pleitte burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam dinsdag in de Tweede Kamer. Daar was een rondetafelgesprek over de tentenkampen met asielzoekers in Amsterdam en Den Haag.

Er zijn grote aantallen asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, maar die niet terug kunnen naar hun land. Dat kan als het land van herkomst geen identiteitspapieren kan of wil afgeven of de asielzoeker gewoon niet accepteert.

Veel van deze asielzoekers belanden uiteindelijk op straat. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland leven duizenden op deze manier in de illegaliteit. Zeker 40 van hen hebben nu een tentenkamp in Osdorp in Amsterdam opgeslagen.

'Lichter criterium'

De opvang voor deze groep is nu vanuit het Rijk alleen mogelijk als ze bereid zijn vrijwillig mee te werken aan de terugkeer naar hun vaderland. Van der Laan wil een ''lichter criterium'' waarbij deze asielzoekers in aanmerking komen voor opvang zolang ze meewerken aan een oplossing.

Bewoners van het tentenkamp, deskundigen en belanghebbenden spraken over de problemen waar deze groep asielzoekers tegenaan loopt.

Zo zijn er grote zorgen over hun medische toestand, aldus Margreet Kroese van Dokters van de Wereld, een organisatie die zorg voor deze groep probeert te regelen. Uit een onderzoek onder twintig mensen in het tentenkamp in Osdorp, bleek dat 16 een huisarts nodig hadden.

Joël Voordewind van de ChristenUnie steunt de tussenoplossing van Van der Laan. Zijn collega Martijn van Dam van de PvdA meent dat ''geen enkele partij tevreden is met deze situatie'' die om een ''oplossing schreeuwt''.

Hij denkt dat die oplossing ligt in een andere uitvoering van bestaand beleid, maar erkent ook dat er een structurele oplossing nodig is. Het wachten is op een nieuwe minister die deze kwestie aanpakt, aldus Van Dam.