DEN HAAG - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is niet van zins om roc Zadkine met extra geld uit de problemen te helpen. Dat zei ze dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De scholengigant in Rotterdam, met 18.000 leerlingen, heeft een tekort van 19 miljoen euro doordat er te veel gebouwen zijn gekocht en de inkomsten zijn teruggelopen. De VVD gaf eerder al aan niets te zien in een financiële bijdrage aan de school.

Van Bijsterveldt zei het daarmee eens te zijn, maar gaf tegelijk aan dat de scholen ook niet om extra geld hebben gevraagd.

Het roc overweegt wel om te gaan schatkistbankieren, volgens Van Bijsterveldt een service van het ministerie van Financiën om scholen op verantwoorde wijze geld te laten lenen. De minister stelt dat dit wat anders is dan het verstrekken van extra geld.

Bankgarantie

Eerder kwam Van Bijsterveldt wel over de brug met een bankgarantie voor Amarantis. Die scholengemeenschap, met ruim 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs, kwam eind 2011 in acute financiële problemen.

Toen is volgens de minister ''in overleg met de Kamer gekozen voor extra inzet''. Bij roc Zadkine is het signaal echter: ''Jullie moeten het zelf doen'', aldus Van Bijsterveldt.

Amarantis

Amarantis werd door een nieuw bestuur opgeknipt in 5 delen om uit de problemen te komen. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing was benieuwd of dat ook voor Zadkine een optie is.

De minister stelde echter dat de school zelf een herstelplan maakt en ook zelf kijkt of opknippen een mogelijkheid is. ''Dat is niet aan ons'', stelde de minister.

Van Bijsterveldt zei verder geen oordeel te hebben over het inmiddels vervangen bestuur van Zadkine.

Reacties Kamerleden

Kamerleden hadden dat wel. Jasper van Dijk van de SP vindt dat gekeken moet worden of de voormalige schooldirecteur, ''die zich als zonnekoning gedroeg'', kan worden vervolgd voor het veroorzaken van de financiële problemen.

Jesse Klaver van GroenLinks noemde het volslagen belachelijk dat scholen dit soort besluiten over vastgoed nemen. Ook de PVV was kritisch: Kamerlid Harm Beertema stelde dat de directeur van het Zadkine zichzelf CEO noemde. Iets waar ook de minister ''echt niet goed van wordt''.