ROERMOND - De VVD in de Roermondse gemeenteraad stapt uit de coalitie. Dat maakte fractievoorzitter Dré Peters dinsdag bekend.

Volgens Peters is het vertrouwen in de politiek bij de burgers weg. ''Er wordt voortdurend gesuggereerd dat het stadsbestuur niet transparant functioneert.

Er wordt steeds naar de VVD gewezen. Dat maakt het onmogelijk om te functioneren'', concludeert Peters.

Het opstappen is ook een daad van solidariteit met de maandag opgestapte wethouder Jos van Rey, benadrukte Peters.

'In de steek gelaten'

De VVD heeft 11 van de 31 zetels in de gemeenteraad. De partij voelt zich volgens Peters door de andere partijen in de steek gelaten in de affaire rond Van Rey. De fractie wilde dat Van Rey aanbleef ondanks de verdenking van corruptie en heeft hem proberen daarvan te overtuigen, zei Peters.

Maar Van Rey nam zelf zijn beslissing om op te stappen. Van Rey ervaart de actie om uit de coalitie te stappen als een steun in de rug, stelt Peters.

Lekken

Ex-VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg wilde niet ingaan op vragen over zijn betrokkenheid bij het lekken van informatie door Van Rey uit de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersvoordracht voor Roermond. Zwijnenberg was zelf ook kandidaat.

Ook hem zou door Van Rey vertrouwelijke informatie zijn toegespeeld. Maar Zwijnenberg zei: ''Wat geheim is, blijft geheim'' en hield het daarbij.

Peters sluit overigens niet uit dat de VVD weer in een nieuwe coalitie komt. ''Maar dan op een andere basis.''

Benk Korthals

VVD-partijvoorzitter Benk Korthals noemt de affaire ''vervelend'' voor de landelijke VVD, maar volgens hem zegt de kwestie niets over de cultuur en de kwaliteit van de bestuurders in de partij.

Volgens Korthals doet de VVD er alles aan om ''nette en integere bestuurders'' te hebben. In opleidingen en trainingen wordt daar door de partij ook aandacht aan besteed. Het beeld dat VVD'ers graaiers zijn, klopt volgens hem niet.

Korthals noemde de situatie rond Van Rey ''heel pijnlijk''. De partijvoorzitter herhaalde dat het besluit van Van Rey om af te treden als wethouder en als lid van de Eerste Kamer, door de VVD wordt gerespecteerd. Hij hoopt dat politie en justitie snel duidelijkheid verschaffen over de zaak. ''Zolang we niet precies weten wat er is gebeurd, wachten we af'', aldus Korthals.

Mark Rutte

VVD-leider Mark Rutte vindt het schadelijk voor zijn partij dat die nu negatief in het nieuws komt. Rutte zei dat dinsdag na nieuwe onderhandelingen met de PvdA over de vorming van een kabinet.

''Het is nooit goed voor een partij om zo in het nieuws te komen, dat is duidelijk'', zei Rutte. Hij wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de situatie in Roermond.

Rutte wees erop dat er elke dag vele VVD-bestuurders aan het werk zijn van wie verwacht wordt dat ze aan ''heel hoge standaarden'' voldoen wat betreft degelijkheid, betrouwbaarheid en integriteit. Of er in Roermond aan die standaarden voldaan is, moet volgens Rutte verder onderzoek uitwijzen.