STRAATSBURG - Het Europees Parlement (EP) zoekt de confrontatie met de EU-lidstaten over de Europese uitgaven volgend jaar. Het parlement wil niet dat er wordt gesnoeid in de begroting voor 2013.

Dat bleek dinsdag in het EP in Straatsburg. Een meerderheid stemde voor het terugdraaien van de besparingen die de lidstaten eisen.

Het EP steunt de voorstellen van de Europese Commissie in Brussel om de begroting 2013 met 6,8 procent te laten stijgen naar 137,9 miljard euro. Volgens de EU-lidstaten is een stijging van 2,79 procent meer dan voldoende.

Extra geld

Het EP wil zelfs extra geld om onder meer economische groei en werkgelegenheid te stimuleren.

Nu het parlement een definitief standpunt heeft ingenomen, kunnen vrijdag de onderhandelingen tussen het parlement en de lidstaten beginnen. De bedoeling is dat er op 9 november een akkoord wordt bereikt.

Nederland

Nederland is een van de landen die fors willen snijden in de Europese begroting. Den Haag vindt het onbegrijpelijk dat er meer geld naar Europa gaat terwijl lidstaten de broekriem moeten aantrekken wegens de crisis en strengere Europese begrotingsregels.

Minister Jan Kees de Jager laat dinsdag dan ook weten "de hakken in het zand'' te zetten als de meerjarenbegroting niet aan de Nederlandse wensen voldoet. "Nederland zal hier hartstikke tegen stemmen."

De Jager zei erbij dat Nederland niet op eigen houtje de verhoging van de begroting van 2013 tegen kan houden. Dat kan wel als er voldoende bondgenoten zijn. Daar zal het kabinet hard aan werken, zei hij.

Ook de Britten zijn fel tegen een verhoging van de begroting voor 2013 naar 138 miljard euro.

Veto

De nieuwe meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020 kan door de EU-landen alleen met unanimiteit worden aangenomen, dus daar kan Nederland wel een veto over uitspreken, legde De Jager uit.

Hij zei wel dat het aan de minister-president is om dat op een EU-top in november al dan niet in te zetten.

Nieuwe crisis

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vreest door de onenigheid over de begroting een nieuwe crisis in Europa, zo laat hij weten in een reactie. Op 22 november begint een extra eurotop over de meerjarenbegroting vanaf 2014.

"Ik vrees dat de regeringsleiders tot 25 november doorruziën en dan zonder overeenstemming uiteengaan. De landen die de begroting willen bevriezen, waaronder Nederland, en de landen die het begrotingsvoorstel van de Europese Commissie steunen staan lijnrecht tegenover elkaar."

De Groenen, waar GroenLinks onderdeel van is, pleit samen met drie andere grote fracties in het EP dan ook voor meer mogelijkheden voor de EU om eigen inkomsten te genereren. 

"Deze impasse kan alleen worden doorbroken als de EU nieuwe inkomstenbronnen krijgt die niet zijn gebaseerd op nationale afdrachten", aldus Eickhout.

Onbegrijpelijk

Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie keert zich in een reactie tegen het besluit van het parlement.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat mijn collega’s in Europa de stijging van de begroting goed vinden. Het is en blijft volstrekt onaanvaardbaar, en ik blijf hier tegen strijden." Ook de PvdA heeft laten weten met de Nederlandse delegatie tegen te hebben gestemd. 

"In de huidige voorstellen is te weinig terug te vinden van de hervormingen die volgens de PvdA nodig zijn. Daarnaast is het niet meer dan logisch dat niet alleen de lidstaten maar ook de EU moet bezuinigen", zo stelt de fractie. De PvdA stelt dat het Parlement zelf kan bezuinigen door niet langer in Straatsburg, maar alleen nog in Brussel te vergaderen.

Voor

D66 stemde voor. Bij de 6,8 procent verhoging gaat het om geld dat nodig is voor eerder aangegane verplichtingen, lichtte D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy toe.

De partij wijst erop dat 2012 en 2013 de laatste jaren zijn van de lopende meerjarenbegroting. ''Het is vergelijkbaar met het bouwen van een huis. De aanbetalingen en eerste rekeningen zijn laag, de eindafrekeningen het hoogst'', aldus Gerbrandy.