DEN HAAG - In de Tweede Kamer leven nog veel zorgen over de aanpak van NS en ProRail om deze winter chaos op het spoor te voorkomen.

De bedrijven hebben een reeks maatregelen genomen om grootscheepse problemen te vermijden, maar een aantal Kamerleden vraagt zich af of dat genoeg is. Ze praten dinsdag met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over het winterweer.

NS en Prorail gaan deze winter de dienstregeling uitdunnen als er kans is op 3 centimeter sneeuw of 10 graden vorst. De verwachting is dat daardoor op ongeveer 12 dagen per jaar minder treinen rijden.

''De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal'', zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, die verwacht dat er flink wat dagen komen waarop minder treinen rijden terwijl het weer goed is.

Preventief

Ook CDA-Kamerlid Sander de Rouwe verwacht problemen ''als de helft van de treinen in de Randstad preventief wordt geschrapt''.

Hij wil weten hoelang de NS en Prorail nodig denken te hebben om het spoor zo robuust te maken dat het laten uitvallen van treinen niet meer nodig is. De Rouwe vindt het een draconische maatregel, die niet de oplossing voor het probleem is.

Angel

VVD-Kamerlid Ton Elias liet eerder weten iets meer vertrouwen te hebben in de aanpak van de NS en Prorail dan in voorgaande jaren. Hij gaf echter ook aan dat er nog veel werk te verrichten is en dat hij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zal houden.

De SP denkt dat de winterse problemen niet opgelost kunnen worden, zolang de NS en Prorail aparte bedrijven zijn. Kamerlid Farshad Bashir denkt dan ook dat een samenvoeging van deze twee bedrijven de enige manier is om de angel uit het probleem te halen. Hij wil van Schultz weten of zij wel vertrouwen heeft in de aanpak.

D66 vraagt zich tevens af of minder treinen de oplossing zijn. Volgens Kamerlid Stientje van Veldhoven moet de NS af van het taboe op het rondje rond de kerk, waarbij treinen en personeel heen en weer pendelen. Daardoor zou er bij winters weer een andere dienstregeling kunnen worden gereden in plaats van een karige dienstverlening.