'VVD'er Van Rey treedt tijdelijk terug'

AMSTERDAM - Jos van Rey treedt tijdelijk terug als Eerste Kamerlid voor de VVD en als wethouder in Roermond.

Dat meldt EenVandaag.

Een woordvoerder van de Eerste Kamer kon maandagmiddag nog niet bevestigen dat Van Rey zich zou terugtrekken. "Daar heb ik nog geen bericht van." Wel merkte hij op dat Eerste Kamerleden niet 'tijdelijk' kunnen terugtreden als Eerste Kamerlid.

Senatoren kunnen net als in de Tweede Kamer hun zetel opgeven of niet - een middenweg is er niet. Van Rey was maandagmiddag zelf niet beschikbaar voor commentaar.

Van Rey overlegde maandagmiddag met zijn advocaat Gitte Stevens in Roermond. Hij werd daarbij vergezeld door collega VVD-wethouder Raja Moussaoui. Stevens wilde na afloop van de ontmoeting niets zeggen.

Lekken

Van Rey wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie en corruptie.

De zaak kwam aan het licht nadat vrijdag de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis werden doorzocht.

De wethouder wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was lid van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde.

Afluisteren

NRC meldde zondag dat het Openbaar Ministerie een telefoongesprek had afgeluisterd tussen beoogd burgemeester Ricardo Offermanns en de wethouder.

Van Rey speelt in het gesprek twee vragen door die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen. Het gesprek is bijvangst in een groter corruptieonderzoek, meldde de krant.

Offermanns heeft zich inmiddels teruggetrokken als kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond.

Hij heeft dat maandag aan minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en de Limburgse commissaris van de Koningin Theo Bovens laten weten. De provincie heeft dat maandag bekendgemaakt.

De commissaris van de Koningin heeft de minister geadviseerd een nieuwe benoemingsprocedure op te starten, aldus een verklaring.

Offermanns is voor de Rijksrecherche als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek naar Van Rey. Hij werd enkele weken geleden voorgedragen als nieuwe burgemeester voor Roermond. Hij is nu nog burgemeester van Meerssen.

Belangenverstrengeling

Dat onderzoek richt zich op mogelijke belangenverstrengeling van Van Rey bij vastgoeddeals in Roermond. Bij de vriendschap tussen hem en projectontwikkelaars, onder wie Piet van Pol, was volgens een eerder onderzoekscommissie sprake van een 'jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling'.

Maandagavond komt de gemeenteraad van Roermond in een spoedvergadering bijeen. Tot die tijd heerst er radiostilte.

Procedure

Minister Spies vindt dat de procedure voor de burgemeesterspost in Roermond opnieuw moet worden gedaan. Ze volgt daarmee het advies van de commissaris van de Koningin in Limburg.

Die pleitte voor een nieuwe procedure nu Offermanns zich heeft teruggetrokken, terwijl die een aantal weken terug was voorgedragen als nieuwe burgemeester van Roermond.

Inhoudelijk wil Spies nu niet ingaan op de ontwikkelingen in Roermond.

Lees meer over:
Tip de redactie