Barroso steunt kandidaat-eurocommissaris

BRUSSEL - De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft maandag ingestemd met de kandidatuur van Tonio Borg voor de vacante post van Europees commissaris.

Eerder op de dag had Barroso een ontmoeting met de huidige vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Malta.

De nu 55-jarige Borg moet de opvolger worden van de vorige week opgestapte John Dalli. Hij trad af in verband met een fraudezaak. Dalli was verantwoordelijk voor de portefeuille Gezondheid en consumentenbeleid.

Volgende stap

De volgende stap in het 'sollicitatieproces' is een gedachtewisseling met het Europees Parlement. Als ook de Europarlementariërs instemmen met de benoeming van Borg, zullen de lidstaten nog hun goedkeuring moeten geven.

In de tussentijd worden de taken van Dalli overgenomen door Europees commissaris Maros Sefcovic (Administratie).

Overbruggingstoelage

De 64-jarige Dalli krijgt tot zijn pensioen of totdat hij ander werk heeft, een overbruggingstoelage. Omdat hij zijn termijn niet heeft afgerond, zal deze toelage niet hoger zijn dan 45 procent van zijn laatste maandsalaris, dat geschat wordt op circa 20.000 euro.

Ook bij de uitkering van zijn pensioen wordt rekening gehouden met het feit dat Dalli de termijn van eurocommissaris niet afmaakte, aldus een woordvoerder van de commissie maandag.

Lees meer over:
Tip de redactie