'Akkoord VVD en PvdA over een week'

AMSTERDAM - De onderhandelaars van VVD en PvdA verwachten eind deze week of begin volgende week een akkoord te bereiken.

De besprekingen tussen de twee partijen over de vorming van een nieuw kabinet zijn zo goed als klaar, meldt de NOS maandag op basis van bronnen uit VVD en PvdA.

Het resultaat van de onderhandelingen gaat naar verwachting komend weekend naar het Centraal Planbureau (CPB), dat de plannen doorrekent op financiële effecten.

Verwacht wordt dat het CPB daar ongeveer een week de tijd voor nodig heeft.

VVD-leider en premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zijn maandag begonnen aan een nieuwe week formeren. Het overleg gaat de vijfde week in.

Beide heren wilden bij aankomst op het Binnenhof in Den Haag niet ingaan op het nieuws dat de onderhandelingen binnen een week klaar zouden zijn.

Samsom zei bij aankomst dat het overleg ''gewoon weer even verder gaat''. Rutte hield zijn kaken compleet op elkaar, op een vriendelijke groet na.

Radiostilte

De twee politici, die overleggen met hun secondanten Stef Blok (VVD) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA), zeiden de afgelopen weken ook steeds niets over de voortgang van de onderhandelingen.

Radiostilte zou beter zijn voor het overleg. Wel zeiden Rutte en Samsom steeds dat de gesprekken voortvarend verlopen en dat de sfeer goed is.

Tijdens de onderhandelingen kwamen VVD en PvdA wel al een deelakkoord overeen over de begroting van 2013. Daarin werden onder meer de forensentaks, langstudeerboete en het liggeld voor een verblijf in het ziekenhuis afgeschaft.

In ruil daarvoor gaat de belasting op verzekeringen omhoog en wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd.

Tip de redactie