DEN HAAG - Na vier weken onderhandelen, houden VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zich nog altijd aan de radiostilte.

Na afloop van het gesprek vrijdagmiddag gingen beide heren niet inhoudelijk in op vragen.

Op een nat Binnenhof in Den Haag zei Samsom wel dat beide partijen de tijd nemen om met een goed akkoord te komen. De afgelopen 4 weken is er ''goed gesproken''.

De PvdA-leider stelde dat wordt onderhandeld over ''grote maatregelen, die een impact hebben op iedereen''. Samsom wil daar pas over uitweiden als alle afspraken zijn gemaakt.

Ingewikkelde beslissingen

Ook Rutte hield zich op de vlakte. Hij sprak over ingewikkelde beslissingen die in samenhang moeten worden gepresenteerd. Rutte gaf aan zorgvuldig te werk te gaan, maar niet langer de tijd te nemen dan nodig is.

Het overleg begon 's middags om 14.00 uur zonder Rutte. Hij was nog niet terug uit Brussel, waar hij een EU-top bijwoonde.

Een uur na aanvang van het overleg schoof de VVD-leider aan. Samsom had daar begrip voor: het werk dat in Brussel gedaan moet worden, is ook belangrijk, stelde hij.

Vergadering

Afgelopen week zaten Rutte en Samsom aardig wat keren om de tafel met informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). Maandag en dinsdag was er een aantal keren overleg en woensdagavond was er zelfs een vergadering die 5 uur duurde.

Niet eerder waren de informateurs en onderhandelaars zo lang achtereen met elkaar in gesprek. Maandag gaan de onderhandelingen verder.

Lees alles over de formatie in ons dossier