DEN HAAG - Oud-staatssecretaris van Justitie en oud-PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak gaat binnenkort werken bij Shell.

Ze wordt vicepresident communications voor Upstream International, een van de divisies van Shell. Op 5 november gaat ze aan de slag bij de oliemaatschappij, heeft ze het ANP woensdag gemeld.

De in Turkije geboren Albayrak kwam in 1998 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Ze was staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende van februari 2007 tot februari 2010. Ze gaf in die functie leiding aan de uitvoering van het generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder het regime van de vorige Vreemdelingenwet vielen.

Na haar staatssecretariaat keerde Albayrak terug in de Tweede Kamer. Dit voorjaar streed ze nog met vier andere PvdA'ers om het fractievoorzitterschap, een strijd die door Diederik Samsom werd gewonnen. In mei kondigde ze haar vertrek uit de politiek aan. Tot 20 september was ze nog Kamerlid.

Bos

Het Shellonderdeel Upstream, waar Albayrak gaat werken, houdt zich bezig met het opsporen, ontwikkelen en productie van ruwe olie en aardgas. Shell is een van de grootste bedrijven ter wereld met alleen in Nederland al 10.000 mensen in dienst.

Albayrak is niet de eerste PvdA'er in de top van Shell. Oud-PvdA-staatssecretaris Dick Benschop is er sinds vorig jaar mei president van Shell Nederland. Ook oud-PvdA-leider Wouter Bos werkte na zijn studie economie 9 jaar voor Shell in binnen- en buitenland. Oud-premier Wim Kok zat van 2003 tot 2011 in de raad van commissarissen van het bedrijf.