BRUSSEL - Eurocommissaris John Dalli (Gezondheid) heeft per direct ontslag genomen in verband met mogelijke fraude rondom tabakswetgeving. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

In mei van dit jaar diende tabaksproducent Swedish Match een klacht in bij het Europese antifraudebureau OLAF over Dalli. 

Uit onderzoek van OLAF blijkt dinsdag dat de commissaris er op de hoogte van was dat een Maltese lobbyist de tabaksfabrikant tegen betaling invloed op toekomstige Europese wetgeving rondom tabaksproducten had beloofd. 

Snus

Hierbij zou het vooral gaan om beleidsinvloed op mogelijke versoepeling van het Europese exportverbod op de tabaksvorm snus

Snus is een vochtig tabak dat niet wordt gerookt, maar oraal wordt ingenomen. Swedish Match geldt als een van de grootste producenten van de van oorsprong Zweedse tabaksvorm.

Illegaal

Snus is behalve in Zweden overal in de Europese Unie illegaal.  Swedish Match voert binnen de Europese Unie een campagne tegen het exportverbod op snus. Volgens de tabaksproducent is het verbod discriminerend en zou het in strijd zijn met het vrije handelsprincipe van de EU. "Het verstoort het functioneren van de interne markt", zo stelt het bedrijf.  

De Zweedse minister van Handel, Eva Björling, schaarde zich vorig jaar achter de tabaksproducent. 

Eind vorig jaar beloofde Dalli Zweden dan ook nog eens goed te kijken naar het verbod op snus. Nog dit jaar wordt een herziening van de Europese wetgeving rondom tabak verwacht. 

Betaling

Er is door de onderzoekers geen bewijs van betaling gevonden rondom de fraude. Ook stellen de onderzoekers dat er geen bewijs is dat het besluitvormingsproces van de Commissie door de zaak is beinvloed.

Wel was Dalli dus op de hoogte van de gebeurtenissen, zo stellen de onderzoekers.

De commissaris zelf ontkent iedere betrokkenheid, zo laat hij via de Commissie weten. Dalli stapte echter op om zijn eigen reputatie en die van de Commissie te verdedigen.

Vervolging

De Commissie laat weten dat het onderzoeksrapport aan de Maltese autoriteiten is overgedragen. Die moet besluiten of Dalli wordt vervolgd, aldus de Commissie.

De Slowaak Maroš Šefčovič (Administratie en vicevoorzitter) neemt de taken van Dalli tijdelijk waar. Uiteindelijk krijgt Dalli een Maltese opvolger.