LUXEMBURG - Nederland verwelkomt het jongste Duitse pleidooi om de Europees Commissaris voor de euro meer macht te geven. 

De commissaris in Brussel zou bijvoorbeeld nationale begrotingen moeten kunnen tegenhouden die niet aan de Europese eisen voldoen, stelde de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble dinsdag.

''Dat is precies wat wij sinds vorig jaar zomer hebben bepleit en waarvan sommige stukjes al zijn verwezenlijkt'', aldus staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken dinsdag in Luxemburg.

Rehn

Volgens Knapen kent iedereen in Nederland inmiddels Eurocommissaris Olli Rehn, die nationale begrotingen beoordeelt en met een verzoek om actie komt als het begrotingstekort de drempel van 3 procent overschrijdt.

Nederland zou het echter ook graag zien dat deze ''budgettsaar'' dwingend actie kan ondernemen als de staatsschuld van een land boven de 60 procent komt.

Het voorstel van de Duitse minister van Financiën voor een machtigere commissaris past in het streven van de EU om de integratie te verdiepen en de schuldencrisis te beëindigen. De plannen komen aan de orde op een top van de Europese leiders donderdag en vrijdag in Brussel.

Alles over de schuldencrisis