DEN HAAG - Nederland moet de komende jaren een andere toon aanslaan in de EU. Het moet af van zijn imago van ''nurkse euroscepticus''.

Ook ten opzichte van moslimlanden moet Nederland zich positiever opstellen, want die heeft het de afgelopen jaren ''voor het hoofd gestoten''. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) heeft dat zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof.

Bot, die ook jarenlang topdiplomaat was in onder meer Brussel, reageerde op een uitgelekt advies van topambtenaren, waarin zij zich kritisch uitlaten over de Europakoers van het huidige kabinet. Bot onderstreepte dat Nederland zijn geld voor een groot deel verdient in het buitenland en dus gebaat is bij goede internationale betrekkingen.

Volgens Bot werd de opstelling van het kabinet-Rutte I in het buitenland in belangrijke mate bepaald door gedoogpartner PVV. De opstelling van premier Mark Rutte in Brussel werd ''afgeremd door de binnenlandse situatie''. Ook CDA-ministers schoten volgens Bot soms door om het PVV-leider Geert Wilders naar de zin te maken.

Polenmeldpunt

Volgens de oud-minister mag de komende jaren niet verder worden bezuinigd op diplomatieke posten. Zaken als het Polenmeldpunt van de PVV en het verzet van Nederland tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone zijn wat hem betreft uit den boze.

Bot noemde PvdA’er Frans Timmermans als een geschikte bewindsman voor Buitenlandse Handel, die er volgens hem moet komen.