DEN HAAG - In het nieuwe kabinet verwacht de PvdA van premier Mark Rutte een andere opstelling over de EU dan in het vorige. 

''Het zou me zeer verbazen als het hetzelfde blijft’’, zei Europarlementariër Thijs Berman zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Volgens de PvdA’er liet het nu demissionaire kabinet zich in zijn Europabeleid te veel ''koeioneren’’ door de PVV.

Berman reageerde met instemming op een betoog van zijn CDA-collega Corien Wortmann dat de premier actiever moet worden op het Europese toneel. Volgens Wortmann gaat het bij Rutte nu te veel over wat hij allemaal niet wil met de EU en niet over ''wat willen we met Europa".

Afhoudend

Berman en Wortmann reageerden afhoudend op het plan van Europees president Herman Van Rompuy voor een Europese minister van Financiën.

Volgens Berman heeft de huidige eurocommissaris Olli Rehn al een coördinerende rol en moet eerst maar worden bekeken hoe dat loopt. Wortmann noemde een EU-minister van Financiën iets voor de ''lange, lange termijn".

Griekenland

De twee Europarlementariërs voelen er vooralsnog niet voor om Griekenland meer tijd te geven om economische hervormingspannen door te voeren, zoals president Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds heeft bepleit.

Volgens Wortmann heeft Lagarde ''voor haar beurt gesproken". Het onderzoek over Griekenland van de EU en het IMF loopt nog. Mocht het IMF vinden dat Griekenland uitstel moet krijgen, dan moet het er ook geld voor op tafel leggen, zei de CDA-Europarlementariër.

Berman vindt dat Griekenland eerst maar eens moet proberen wat meer op defensie te bezuinigen. Maar hij vroeg tegelijk meer oog voor de moeilijke situatie waarin de Grieken zich bevinden. Het land moet volgens hem een toekomstperspectief geboden krijgen.

Lees alles over de formatie