AMSTERDAM - Sporters en supporters stappen na een kantinebezoek minder vaak met alcohol op achter het stuur. 

Dat blijkt uit de evaluatie van een proef met de Bob-campagne in sportkantines, laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu zaterdag weten.

Uit blaastesten onder bezoekers van sportkantines in de vijf provincies die meededen met de proef bleek dat het aantal bestuurders dat niets heeft gedronken is gestegen van 72,8 vorig jaar naar 81,6 procent dit jaar.

Ook worden vaker Bob-afspraken gemaakt dan voor de proef en drinkt de Bob vaker geen alcohol (79,1 procent vorig jaar tegenover 85,3 procent dit jaar).

De landelijke Bob-campagne werd vanaf begin dit jaar uitgebreid naar sportkantines omdat veel mensen na een bezoek met alcohol op achter het stuur kruipen. Bezoekers van verschillende clubs in de provincies Friesland, Zeeland, Flevoland en regio's in Gelderland en Zuid-Holland provincies werden vanaf februari met onder meer spandoeken en posters aangespoord om alcoholvrij te rijden.

IJzersterk

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij met de resultaten. "Rijden met alcohol op is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Bob is een ijzersterk merk dat ook goed werkt in de sport", aldus de bewindsvrouw. "Ik ben trots op de sporters en supporters die hun eigen verantwoordelijkheid nemen."

Het ministerie en sportkoepel NOCNSF, ook betrokken bij de proef, willen graag door met de campagne in sportkantines en verwachten dat meer provincies zich aansluiten.