DEN HAAG - Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) zou het geen goed idee vinden als het nieuwe kabinet komt met een aparte minister van Buitenlandse Handel of die post onderbrengt bij Buitenlandse Zaken.

Volgens Verhagen moet buitenlandse handel onder de minister van Economische Zaken blijven vallen en kan een staatssecretaris zich er over ontfermen.

Verhagen, waarschijnlijk bezig aan zijn laatste weken als minister van Economische Zaken, deed zijn uitspraken vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

''Gelet op het feit dat we in Nederland veel geld verdienen met export, moet een minister van Economische Zaken zich bezig houden met de buitenlandse handel. Het zou vreemd zijn als je daar een aparte minister voor hebt."

Landbouw

Verhagen pleitte ook voor een aparte staatssecretaris van Landbouw, eveneens op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Nu is Henk Bleker op dat ministerie de enige staatssecretaris en is hij verantwoordelijk voor zowel landbouw als buitenlandse handel. Volgens Verhagen is dat te veel voor één persoon.

''Bleker is van alle bewindslieden de afgelopen periode het meest van allen in de Tweede Kamer geweest; die werd voor van alles en nog wat naar de Kamer gehaald. Dan wordt het tijdsbeslag zo groot dat je eige nlijk een extra staatssecretaris heel goed zou kunnen gebruiken.''