DEN HAAG - De SGP wil uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar besluiten of vrouwen op kieslijsten mogen staan.

Dat blijkt uit een mededeling van SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen in het partijblad De Banier.

 Het Europees Hof van de Rechten voor de mens (EHRM) in Straatsburg bepaalde in juli dat de SGP vrouwen moet toelaten op kieslijsten. De Hoge Raad in Nederland was eerder al tot eenzelfde conclusie gekomen, maar de SGP was daartegen in beroep gegaan bij het EHRM.

In augustus meldde minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken dat ze van het SGP-bestuur een reactie wilde. Ze stelde toen ook na te denken over maatregelen die ze kan nemen, mocht de SGP zelf niets willen doen.

Spies

Vrijdag reageerde Spies positief op de stappen van de SGP. ''Het is zeer te waarderen dat de SGP nu zelf in beweging komt. Ik heb op basis van gesprekken met het SGP-hoofdbestuur nu veel vertrouwen in het traject dat de partij zelf inzet. Dat maakt ook dat ik niet nu van plan ben daaraan parallel allerlei andere maatregelen te gaan treffen.''

Ze verwacht dat vrouwen vanaf 2013 bij de SGP op kieslijsten kunnen komen te staan.

Spies vindt niet dat de SGP lang tijd nodig heeft voor een besluit. ''Ik ben hoopvol, al moeten we de resultaten nog afwachten. Maar dat men zelf in beweging komt, is positief.''

In De Banier schrijft Van Leeuwen vrijdag dat de partij onder meer advies heeft gevraagd aan een externe deskundige en ook intern de consequenties wil bespreken. Hij wil Spies uiterlijk begin december meer laten weten. Uiterlijk in de eerste helft van 2013 moet de partij dan conclusies trekken, aldus de SGP-voorzitter.