DEN HAAG - De PvdA vindt dat banken wel wat minder rente mogen vragen voor rood staan.  

Nu is het wettelijk maximum 15 procent, maar volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer kunnen banken wel met een paar procentpunt minder uit de voeten.

Volgens Nijboer is in Duitsland onderzocht dat banken ook wel toekunnen met een maximum van 10 procent. Daarnaast denkt het Kamerlid dat een flink aantal banken dicht tegen het maximum aanschurkt of dat zelfs overschrijdt.

Bovendien verbaast het de PvdA'er dat voor een persoonlijk krediet een aanzienlijk lagere rente geldt van 7 of 8 procent. Hij denkt dat het voor veel mensen onduidelijk is hoeveel rente ze betalen als ze rood staan, waardoor het voor banken makkelijk is om daarvoor hogere tarieven te rekenen.

Goed idee

Nijboer zou het een goed idee vinden als banken producten ontwikkelen waarbij de rente die mensen krijgen over spaargeld, wordt weggestreept tegen de rente die mensen moeten betalen over rood staan. ''Als je het hebt over het belang van de klant, lijkt dat me wel een goed product'', aldus het Kamerlid.

Nijboer heeft vrijdag schriftelijke vragen gesteld aan minister van Financiën Jan Kees de Jager, zodat deze de kwestie eens extra onder de loep neemt. Hij hoopt dat de minister het wettelijk maximum wil verlagen, zodat mensen in de toekomst minder rente hoeven te betalen als ze rood staan. 

Buitenland

Het PvdA-Kamerlid vroeg de minister vrijdag ook nog om iets te doen aan de hypotheekrente, die volgens recente berichten te hoog is vergeleken met die in het buitenland. De Jager zou zich ervoor kunnen inzetten dat er meer concurrentie komt op de Nederlandse hypotheekmarkt. Nijboer stelt dat de rente te hoog is wegens een gebrek aan concurrentie.