AMSTERDAM - Het ministerie van Financiën gaat vanaf volgend jaar bepalen hoeveel geld banken mogen uitlenen voor een hypotheek

Daarmee moet een einde worden gemaakt aan de onduidelijkheid over de leennormen in de hypotheekmarkt. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.

Banken stellen nu zelf hun normen vast op basis van berekeningen van het budgetbureau Nibud. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond die normen vorig jaar niet streng genoeg en dreigde met boetes als de banken niet strenger zouden zijn. Die situatie zorgde voor onduidelijkheid en irritatie.

Een onafhankelijk instituut zal de minister van Financiën voortaan een advies geven over de inkomenscriteria voor hypotheken. Dat advies zal onder meer zijn gebaseerd op overleg met de AFM, De Nederlandsche Bank en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daarna moet Financiën het advies goedkeuren.

Wettelijk vastleggen

Spies noemde het vrijdag jammer dat ze regels wettelijk vast moet leggen, omdat ze liever had gezien dat de betrokken partijen er zelf uit waren gekomen. Maar de onzekerheid waarin huizenkopers en hypotheekverstrekkers verkeerden, kan de woningmarkt er volgens de minister niet bij hebben. De wettelijke regels volstaan echter niet om de huizenmarkt uit het slop te halen. ''Daar is meer voor nodig."

Of de normen in de toekomst strenger of soepeler zullen worden, laat Spies in het midden. Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zorgt het nieuwe systeem in elk geval voor duidelijkheid.

Boetes

''Banken hebben steeds gezegd dat zij veel hypotheken niet verstrekken, omdat zij bang zijn voor boetes van de AFM. Nu er over de normen geen twijfel meer kan bestaan, kunnen er dus meer huizen verkocht worden'', zegt hij in de Volkskrant.

En dat is hard nodig, want donderdag liet de Nederlandse Vereniging van Makelaars nog weten dat de situatie op de woningmarkt in het derde kwartaal van dit jaar verder is verslechterd.