AMSTERDAM - Over aanvragen die vallen onder de aangescherpte regels voor gezinsmigratie wordt voorlopig nog geen besluit genomen.

Dat is de strekking van de motie die de PvdA en VVD donderdagmiddag indienden tijdens een debat met minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA). Een meerderheid van de Kamer stemde voor.

Een Kamermeerderheid wil de nieuwe regels die sinds op 1 oktober van kracht zijn, terugdraaien. Leers is daartoe niet bereid. Hij vindt dat een nieuw kabinet daarover moet besluiten.

Tijdens een debat eerder deze week werd duidelijk dat de fracties de handen nog niet op elkaar kregen voor een oplossing. Zo bleek het juridisch onmogelijk om gedurende de formatie het nieuwe beleid op te schorten, zoals de Kamer eerder vroeg.

Definitief

PvdA en VVD willen nu dat voor 1 december geen definitieve besluiten worden genomen over individuele aanvragen die na 1 oktober zijn ingediend. Dat kan, omdat de minimale behandeltermijn drie maanden bedraagt. Na 1 december volgt opnieuw een debat met Leers, waarna definitieve besluitvorming kan plaatsvinden.

Beide partijen gokken erop dat tegen die tijd meer duidelijk is over de vorming van een nieuw kabinet, dat met een definitieve oplossing moet komen. Over dat kabinet wordt momenteel onderhandeld door VVD en PvdA.

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wilde niet speculeren wat er moet gebeuren als er dan nog geen nieuw kabinet is. "We zien dan wel verder", zei ze. "Niemand kan in de toekomst kijken."

Onwaarschijnlijk

Leers liet weten dat hij kan leven met het voorstel. Het is 'zeer onwaarschijnlijk' dat er voor 1 december besluiten worden genomen over individuele gevallen, zei hij. Dat komt een 'heel eind in de richting' van wat PvdA en VVD willen.

Wel weigerde hij uit te sluiten dat er voor die datum toch zaken worden afgehandeld. "Ik kan principieel niet zeggen dat ik de wet niet ga toepassen."

Verheugd

Martijn van Dam (PvdA) reageerde niettemin verheugd op de uitspraken van de bewindsman. "Ik begrijp dat Leers niet kan garanderen dat er geen besluit wordt genomen. Maar als een minister zegt dat het 'zeer onwaarschijnlijk is', dan gebeurt het niet." Mensen die tussen 1 oktober en 1 december een aanvraag hebben ingediend vallen volgens hem nu niet tussen wal en schip.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is minder positief. "Ik kan er niks mee", zei ze in reactie op de toezegging van Leers. "Als hij zich niet houdt aan wat hij nu zegt hebben we als Kamer geen poot om op te staan."

Ze wijst erop dat Leers zei 'niet te intentie te hebben om het beleid te wijzigen'. Gesthuizen vindt het vreemd dat de PvdA hier genoegen mee heeft genomen.

Vaag

Ook GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt dat Van Dam zich met een kluitje het riet heeft laten insturen. "De PvdA neemt genoegen met de vage voorspelling van Leers dat voor 1 december niemand afgewezen wordt op grond van het strengere regime", stelt hij.

"De Kamer kon de aanscherping vandaag terugdraaien, maar de PvdA werkte helaas niet mee. Treurig voor de gezinnen waar het om gaat."