DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft niet direct gereageerd op de oproep van Christine Lagarde van het IMF om Griekenland 2 jaar extra tijd te geven om zijn hervormingsplannen uit te voeren.

Rutte hield het bij de constatering dat het kabinet wacht op het oordeel over de situatie in Griekenland van de zogenoemde trojka, waar behalve het IMF ook de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank deel van uitmaken.

De PvdA, de partij waarmee VVD momenteel onderhandelt over de vorming van een kabinet, is bereid om Griekenland meer tijd te geven om leningen terug te betalen als de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie daar voor pleit. Dat zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk  donderdag in een Kamerdebat over de EU-top van volgende week.

Plasterk zei dat het voor de PvdA "nooit onbespreekbaar" is geweest om de Grieken meer lucht en tijd te bieden met het ''doorrollen van schulden". Ook Plasterk wil voor een definitief oordeel eerst het rapport van de trojka afwachten.

Knot

PVV'er Barry Madlener zei verder tijdens het debat dat Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, moet worden ontslagen omdat hij heeft ingestemd met het besluit van de Europese Centrale Bank om staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen.

"Knot heeft de Nederlandse belangen verkwanseld", aldus Madlener. "Het is niet voor niets dat elk land een afgevaardigde heeft bij de ECB."

Volgens Plasterk heeft Knot bij de ECB echter vooral de taak om het belang van de eurozone te vertegenwoordigen.