DEN HAAG - Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil de Tweede Kamer vertrouwelijk informeren over een analyse die NS en spoorbeheerder ProRail hebben gemaakt over de chaos op het spoor in februari dit jaar.

Dat kan volgens haar in een besloten technische briefing van NS en ProRail donderdag, voorafgaan aan een Kamerdebat over de problemen op het spoor met het winterweer.

Schultz meldde dat woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer die eerder op de dag om inzage in het rapport vroeg.

Volgens de minister kan het rapport niet openbaar worden vanwege de vertrouwelijke informatie erin over de betrokken bedrijven.

Maatregelen

Afgelopen zomer stuurde Schultz al maatregelen naar de Kamer om komende winter nieuwe problemen op het spoort te voorkomen. Die brief was gebaseerd op de analyse van NS en ProRail. Op 3 februari ontstond er een grote chaos op het spoor en viel een kwart van de treinen uit.

In de Kamer bestaat de indruk dat NS en ProRail te veel de oplossing zoeken bij wissels en materieel, terwijl interne rapporten wijzen op problemen bij de communicatie. PvdA, SP, D66 en GroenLinks zijn bezorgd dat het komende winter weer misgaat.

Schultz vindt dat al gemeld is dat er weliswaar problemen met het materieel waren, maar dat de belangrijkste oorzaken van de chaos in de aansturing en communicatie zaten. Daarop zijn al maatregelen genomen.