UTRECHT - Nel van Dijk volgt Andrée van Es op als voorzitter van de commissie die de dramatische verkiezingsnederlaag van GroenLinks moet evalueren.

Dat maakte de partij woensdag bekend.

Een dag eerder had Van Es zich per direct teruggetrokken als voorzitter. De reden was dat het ernaar uitzag dat ook zij onder vuur zou komen te liggen, onder meer door de suggestie dat Van Es het vertrek van partijleider Jolande Sap zou hebben geëist, voor ze het voorzitterschap van de commissie aanvaardde.

Van Dijk is plaatsvervangend directeur van ProDemos, het huis voor democratie en rechtsstaat. Ze is in de jaren negentig lid geweest van het Europees Parlement, eerst voor de CPN en later voor GroenLinks, waarin de CPN was opgegaan. Op dit moment is ze bij GroenLinks voorzitter van de referendumcommissie.

Ze gaat vrijdag aan de slag. De zeskoppige commissie moet in januari haar rapport klaar hebben. De commissie onderzoekt niet alleen de verkiezingsnederlaag maar alle gebeurtenissen in de partij sinds het aantreden van Jolande Sap als fractieleider in december 2010.