Partijen willen studenten Syrië toelaten

DEN HAAG - PvdA, SP en CDA willen Syrische studenten de mogelijkheid gaan bieden om hun studie in Nederland af te ronden.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer het verzoek te zullen onderzoeken.

Désirée Bonis (PvdA) wil 100 studenten uit Syrië een tijdelijke verblijfsvergunning geven om hier af te studeren.

De voormalige ambassadeur in Syrië ziet het vooral in het licht van het opbouwen van een nieuw bestuur in Syrië na de val van het regime van president Bashar al-Assad. Zij kreeg steun van Pieter Omtzigt van het CDA en Harry van Bommel van de SP.

Rosenthal

De Kamer besprak de situatie in Syrië met de bewindsman. In het Arabische land woedt een bloedige burgeroorlog waardoor tienduizenden doden vielen en zeker 300.000 mensen naar het buitenland zijn gevlucht.

Rosenthal herhaalde niets te zien in een voorstel van GroenLinks om Syrische vluchtelingen op te vangen in ons land. Dat moet volgens hem in de regio gebeuren. Hij maakt zich wel zorgen over de winter die eraan komt en de gevolgen voor de vluchtelingen.

Voorstel

Een voorstel van Bonis om via Buitenlandse Zaken geld vrij te maken om het Nederlands Instituut in Damascus en zijn nevenvestigingen in Beiroet en Amman open te houden, kreeg geen steun van Rosenthal. Volgens de PvdA'er zijn dit ''kleine antennes die nuttig werk'' in de regio doen.

De meeste partijen steunen de lijn van Rosenthal inzake Syrië. Hij houdt vast aan het steeds meer afknijpen van het regime en de hoop dat het bewind uiteindelijk zal imploderen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie