PvdA wil minder subsidie naar landbouw

DEN HAAG - De PvdA wil dat het kabinet ''topprioriteit'' maakt van de vermindering van de landbouwsubsidies bij de onderhandelingen over de Europese begroting van 2014-2020. 

Dat zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes woensdag in een overleg met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Er moet volgens Servaes ''een fundamentele modernisering'' van de meerjarenbegroting van de EU plaatsvinden. Hij wil dat geld van het landbouwfonds naar innovatie en onderzoek gaat om de economie weer tot groei te brengen.

Rosenthal beloofde de PvdA zich hiervoor in te zullen zetten bij de onderhandelingen over de begroting. Hij verklaarde ook dat er op dit vlak ''geen overspannen verwachtingen'' moeten zijn omdat landen uit Zuid- en Midden-Europa zich verzetten tegen vermindering van de landbouwsubsidies.

Bevlogenheid

Dit antwoord zinde Servaes niet helemaal. Hij zei niet overtuigd te zijn van de ''bevlogenheid van moderniseringsdrang'' van de minister. Die herhaalde dat vermindering van de landbouwsubsidies voor hem op tafel ligt en dat het regeringsbeleid altijd is geweest om in te zetten op meer geld voor groei en innovatie.

Maar ook dat de prioriteit voor het kabinet ligt bij het verminderen van de nieuwe meerjarenbegroting met 100 miljard euro.

De lidstaten van de Europese Unie onderhandelen over de meerjarenbegroting, die loopt van 2014 tot 2020. Nederland wil die met in totaal honderd miljard euro omlaag brengen. Dat staat voor Nederland voorop, zei Rosenthal.
 

Fonds

Tijdens het debat bleek daarnaast dat het kabinet niets ziet in Europese plannen voor een speciaal fonds om eurolanden te helpen die de door Brussel geëiste bezuinigingen doorvoeren. 

"Het antwoord is klip-en-klaar: nee", zeiminister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) op de vraag of hij iets ziet in plannen voor zo'n fonds.

Uit onlangs uitgelekte documenten blijkt dat in Brussel plannen circuleren voor een 'begrotingsfaciliteit' waaruit financiële hulp kan worden betaald aan eurolanden die door hervormingen in de problemen komen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie