AMSTERDAM - De voorzitter van de onderzoekscommissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt, Andrée van Es, trekt zich terug.

Als verklaring wordt aangegeven dat de suggestie was gewekt dat zij geëist zou hebben dat zij de opdracht alleen zou aanvaarden als partijleider Jolande Sap zou opstappen.

Volgens een fractiewoordvoerder is dit onzin. Vooralsnog is ook onduidelijk wie die suggestie heeft gewekt. Wel zou Van Es zowel Sap als partijvoorzitter Weening verzocht hebben terug te treden.

Van Es geeft aan de onderzoekscommissie niet met deze situatie in opspraak of diskrediet te willen brengen. De toezichtraad van GroenLinks gaat op zoek naar een nieuwe commissievoorzitter.

Nieuwe start

GroenLinks-leider Bram van Ojik stelt dat het opstappen van Van Es een spoedige afronding niet in de weg mag staan. "We moeten snel een nieuwe start maken als partij. De onafhankelijkheid van het onderzoek is hiervoor cruciaal."

De woordvoerder van Van Es in Amsterdam, waar ze wethouder is, geeft aan dat Van Es geen verdere toelichting op de verklaring wil geven.

Sap

Het vertrek van Van Es is de laatste in een reeks van mensen die hun functie binnen de partij neerleggen. Het partijbestuur van GroenLinks kondigde afgelopen zaterdag haar aftreden aan, nadat vrijdag partijleider Jolande Sap al was afgetreden.