DEN HAAG - In de derde week van de onderhandelingen tussen VVD en PvdA krijgt de samenstelling van het nieuwe kabinet langzamerhand meer vorm. 

Beide partijen leveren 6 ministers en 4 staatssecretarissen, verwachten bronnen in Den Haag. Dat levert evenveel bewindslieden op als in het huidige kabinet.

Een zekerheid is er in ieder geval: Mark Rutte blijft premier. Zijn VVD krijgt verder naar verwachting de departementen Volksgezondheid, Veiligheid en Justitie, Infrastructuur, Defensie en Economische Zaken.

PvdA

Voor de PvdA zijn dan ministersposten te verdelen op Financiën, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Onderwijs. Verder zal er nog een minister zonder portefeuille zijn die mogelijk Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse handel in handen heeft of zich wellicht richt op Milieu.

Het invullen van de namen is bij de VVD eenvoudiger dan bij de PvdA. Edith Schippers blijft naar verwachting minister van Volksgezondheid, Opstelten wil dat bij Veiligheid en Justitie. Een alternatief is daar huidig staatssecretaris Fred Teeven. Van minister Melanie Schultz is het nog onzeker of ze door wil en of ze in dat geval op Infrastructuur blijft. Ze zou ook Defensie kunnen doen.

Blok

Stef Blok, die de afgelopen 2 jaar de VVD-fractie leidde en nu medeonderhandelaar in de formatie is, kan als minister op meerdere plekken worden ingezet. Datzelfde geldt voor Henk Kamp, minister van Sociale Zaken en nu informateur.

Huidig staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) is de beoogde fractievoorzitter. Voor een staatssecretariaat worden binnen de VVD in elk geval Paul de Krom (nu op Sociale Zaken), Frans Weekers (nu op Financiën) en Jeanine Hennis (nu Kamerlid) genoemd. Het lijkt er op dat Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) niet terug komt en dat europarlementariër Hans van Baalen net als 2 jaar geleden een plek in het kabinet misloopt.

Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem, bij de formatie secondant van PvdA-leider Diederik Samsom, wordt gezien als de aanstaande vicepremier namens die partij. Hij ambieert de ministerspost op Financiën. Dijsselbloem heeft nog nooit in een kabinet gezeten, andere kanshebbers als Frans Timmermans, Ronald Plasterk, Guusje ter Horst, Jetta Klijnsma en Jet Bussemaker hebben die ervaring wel.

Timmermans is de belangrijkste kandidaat voor Buitenlandse Zaken. Andere namen die de ronde doen zijn die van Martin van Rijn (nu bij pensioenuitvoerder PGGM) en Jet Bussemaker (kroonlid van de SER en onderwijsbestuurder in Amsterdam).

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier